Press "Enter" to skip to content

Nekilnojamo turto vertinimas: koks svarbiausias faktorius įtakoja vertę?

 

Nekilnojamo turto vertinimas – turbūt daugeliui žinomas ir girdėtas dalykas. Tai galima būtų įvardinti kaip didelę pagalbą tiek būsimam būsto pirkėjui, tiek ir jo pardavėjui. Viena paslauga, o dviguba nauda! Tikrai, patikėkite, būna ir taip. Tad nekilnojamo turto pardavėjui vertės nustatymas yra puiki galimybė lengviau parduoti turimą nekilnojamą turtą nešvaistant laiko už realią rinkos kainą, o būsimas pirkėjas gali būti ramus, kad nepermokės už perkamą nekilnojamo turto objektą bei taip pat turės puikias galimybes gauti kredito paslaugas. Kaip matote, nauda gali būti abiems pusėms reikalinga bei naudinga.

Aprašoma paslauga yra suteikiama greitai, objektyviai, ir svarbiausia – nešališkai. Tik ne vienerių metų, o žymiai daugiau, patirties turintys ekspertai gali būtent taip atlikti jiems paskirtą užduotį, t.y. atlikti turto vertinimą. Nekilnojamo turto vertinimas nėra tik gyvenamųjų namų ar butų vertės nustatymas. Tai taip pat apima komercines patalpas, žemės sklypus bei miškus, ar net inžinerinius statinius, kuriems yra priskiriami lėktuvai, laivai ir pan. Visiems jiems yra reikalingas bei galimas atlikti turto vertintinimas. Ši paslauga leidžia tiksliai įvertinti konkretaus nekilnojamojo turto vertę, remiantis vyraujančiomis nekilnojamojo turto rinkos tendencijomis.

Taigi kyla natūralus klausimas – nuo ko gali priklausyti nekilnojamo turto vertė? Be jokios abejonės turto pardavėjas ją visada norės padidinti, o pirkėjui norėsis jos kuo mažesnės. Kiekvienas profesionalus nekilnojamo turto vertintojas Jums atsakys, kad vieno universalaus atsakymo nėra ir negali būti, nes vertės nustatymą įtakoja ne vienas faktorius bei veiksnys. Yra tik išskiriamas pats svarbiausias (nepaminint kitų, nemažiau svarbių – turto stovio bei jo dydžio), į kurį verta atkreipti dėmesį turtą perkant arba jį parduodant.

Lokacija – tai tikriausiai pats svarbiausias aspektas, kuris įtakoja nekilnojamo turto kainą. Tad itin svarbu yra,  kur tas turtas egzistuoja, kokia yra jo kaimynystė, koks prieinamumas bei pasiekiamumas. Taip pat reikia nepamiršti ir kaip toli nutolę nuo jo yra viešojo transporto stotelės, darželiai, mokyklos, prekybos centrai, medicinos įstaigos ir pan. Kiekvienam potencialiam pirkėjui bus aktualus ir aplinkos saugumas, kuris taip pat yra priskiriamas nekilnojamo turto lokacijai.